Sådan bygger du din content plan + excel template

Sådan bygger du din content plan + excel template

I dette blogindlæg kan du læse, hvordan du bygger en content plan, som du kan bruge til at få succes med content marketing. Jeg dækker hvilke elementer du skal have i din content plan, og hvordan du bygger strategien bag den.

Vi kigger på, hvordan du skaber en content plan, der baserer sig på en strategi bygget på data om søgeadfærd, social adfærd og links frem for mavefornemmelse. Ved at læse med, vil du få inspiration til at bygge din egen databaserede content marketing strategi for fremtiden. God fornøjelse.

 

Derfor skal du lave en content plan

Jeg ser rigtig mange content marketeers gribe deres strategi helt forkert an. Enten bruger de al tiden på ligegyldige stykker indhold, bruger for lang eller for kort tid på et givent stykke indhold eller simpelthen ikke ved, hvad for noget indhold de skal producere.

I 2016 udgaven af Brandmovers Content Marketing analyse, var det følgende udordringerne danske content marketeers typisk så i deres arbejde med Content Marketing: At producere indhold, der engagerer målgruppen (61%), evnen til at måle effektiviteten af indhold (58%), at producere nok indhold (45%), at få medarbejdere uden for marketing-afdelingen til at bidrage (39%), at producere varieret indhold (32%), Manglende viden, træning og resourcer (27%), manglende budget (26%).

Ovenstående viser for mig vigtigheden i, at have den helt rigtige content plan. En stor del af det at arbejde med Content marketing handler nemlig om prioritering af tid og indhold, samt even til at vælge det helt rigtige indhold. Og til dette mener jeg content planen er key for at kunne træffe disse valg.

Så hvis du er en af de mange, der altid bruger den kreative højre hjernehalvdel til at finde på indhold på brainstorm møder og så går i krig med det, så bør du arbejde mere med en reel content plan. Jeg mener nemlig, at indhold bør baserer sig på data omkring hvad dine kunder allerede søger efter, linker til og deler på sociale medier frem for at koncepter blot fundet på i farten af reklame-, tekst- eller PR bureauet.

Sådan opbygger du din content plan

Jeg plejer at bygge kunders content plan i Excel. Her tilføre jeg kolonner som:

 • Titel
 • Dato for udgivelse / deadline
 • Forfatter / ansvarlige bag indholdet
 • Typen af indhold
 • Status på indholdet
 • Tanker bag
 • Performance af indholdet

I Quisma har vi lavet en gratis template til content planen, som du kan hente her. Templaten indeholder en fane, hvor du kan indsætte dine indlæg med kolonnerne beskrevet herover, samt en kalender afledt af det input du giver omkring datoen, så du kan følge med i hvornår indholdet skal udgives og hvad status er.

Det ser således ud:

content plan excel template

Du kan Downloade Excel templaten her >>

Nyt indhold eller optimering af gammelt?

Generelt mener jeg, at der bliver brugt for lang tid på konstant at finde på nyt indhold. Genbrug af indhold er key for en effektiv content marketing strategi.

Derfor kan og bør din content plan ikke være en ren kalender form. Du kan sagtens arbejde med en mere statisk content plan, hvor du opererer i noget, der nok nærmere et content map over dit eksisterende website, hvor du så bygger mere indhold på samt vælger hvad for noget indhold du vil optimere videre på.

5 grunde til at genoptimere indhold

 • Bedre placeringer og mere organisk trafik. Hvis din side rangere 3,4 eller 5 på en eller flere søgeord, så kan en genoptimering af indholdet evt. med fokus på onpage SEO være det der skal til for at få siden til at kravle op til placering 1 og dermed begynde at høste mere trafik.
 • Du kan dele indholdet på Sociale medier igen. Hvis du genudgiver et blogpost eller optimere en side med nyt og frisk indhold, har du muligheden for at poste indholdet på dine sociale medie kanaler igen.
 • Du øger konverteringsraten og dermed den langvarige værdi af indholdet. Hvis dit indhold driver organisk trafik løbende, så vil en forøgning i konverteringsrate ved forbedret indhold øge den værdi siden skaber over tid.
 • Du kan nedbringe AdWords prisen, hvis du kan få Quality Scoren til at gå op på indholdet. Tager du eksempelvis den akkummulerede trafik ind til den givne urls’ qualityscore fra 7 til 9 vil du se en besparelse på omkring 20-30% på den indkøbte AdWords trafik. Ved vigtige sider kan investeringen i bedre indhold faktisk tjenes hjem blot på dette ene punkt.

Det betyder at du bør inkorporere gammelt og allerede udgivet indhold i din content plan, da du dermed også kan overveje om du skal fokusere på det gamle indhold eller om du skal producere nyt.

Afhængigt af hvor meget indhold du allerede har kan fordelingen gå fra, at du bruger halvdelen af din tid på at genoptimere gammelt indhold, til at du slet ikke bruger tid på dit gamle indhold.

Brug data om søgeord til at bygge din content plan

Data bør være den absolutte grundsten i din content marketing strategi og dermed i udvælgelsen af det indhold, som du vil lægge i din content marketing plan. Der findes en række forskellige datapunkter på søgeord, som er interessante for dit arbejde med content planen.

Søgeord dækker over det data, som du kan trække ud af diverse systemer omkring hvad der bliver søgt efter i det givne marked. På søgeordsniveau kan du trække en række interessante ting ud, der kan hjælpe dig til at beslutte indholdet af din content plan herunder:

 • Efterspørgsel: Du kan få data ud af eksempelvis Google Keyword Planner omkring hvor mange der søger hver måned efter søgeordet fordelt på månedsniveau de seneste 12 måneder.
 • Trend: Du kan få data ud omkring hvordan efterspørgslen på søgeordet har udviklet sig siden 2004 igennem Google Trends. Dette data får du kun ud indekseret og du skal derfor parre det med andet data for at få absolutte data.
 • Rankingdata: Hvem der rangerer på søgeordet og hvad din egen posistion er kontra dine konkurrenters.
 • Egen AdWords Data: Data omkring hvordan du klarer dig for indeværende på det givne søgeord i forhold til din Quality Score, din gennemsnitslige position og din klikpris
 • Generisk AdWords data: Data omkring hvad Google anbefaler dig at byde i klikpris/cpc og hvad konkurrence er på det givne søgeord

Til dette kan du brue værktøjerne Google AdWords Keyword Planner, SearchMetrics, Ahrefs, Google Trends, Storybase og AnswerThePublic.

Jeg har skrevet en hel ebog om, hvordan du laver en søgeordsanalyse for din niche og branche, som du kan finde og downloade her

Data omkring links og social fungerer på url niveau, hvilket vil sige, at du kan se hvor mange delinger eller links en given url eller et givent domæne har fået.

 • Delinger: Igennem værktøjet Ahrefs kan du slå et hvilket som helst url op og se antallet af delinger ind til den pågældende url.
 • Links: Ligeledes igennem værktøjet Ahrefs kan du slå domænet eller url’en op for at se hvor mange links det har og hvor de kommer fra.

Til dette kan du bruge Ahrefs, Majestic eller LinkResearchTools til at finde og analysere topcontent.

I Ahrefs er der en funktionalitet under content explorer, hvor du kan undersøge indhold, der har dine primære søgeord enten i selve indholdet eller titlen og finde det mest populære indhold med dette tema. Det giver masser af indsigt i hvad der virker godt i din niche på sociale medier og i forhold til at tiltrække omtale og links.

Herunder har jeg eksempelvis valgt at slå det generiske søgeord ”boliglån” op og kigge på, hvad der har fået mange delinger på sociale medier:

Og husk, at du med fordel kan kigge imod udlandet for inspiration. Herunder har jeg søgt efter studenterlån, hvilket gav en fantastisk idé til at udgive data omkring studenters lånemønstre:

 

Mange bække små holder ikke i din content plan

I et studie fra Buzzsumo, hvor de har analyseret 100.000 random stykker indhold, blev det klart, at det er meget få stykker indhold, der får mange delinger og links. Konceptet the long tail går igen på delinger og links. Long tail konceptet er, at søgninger, altså også delinger og links arbejder sig eksponentielt aftagende fra de centrale indholdsstykker og så falder ned på et lavt niveau. Du kan altså sige at der er få vindere, som får alle delinger og linksene og rigtig mange, der ikke får noget.

Altså er det meget få stykker indhold, som vi ynder at dele og linke til. De stykker indhold, der klarer det igennem nåleøjet og får delinger og links er nogle, der har formatet til at blive refereret til af andre websites og blive brugt på sociale medier. Den tendens skal du bruge i din content marketing strategi, da det betyder, at du ikke skal lave mange middelmådige stykker indhold, men i stedet for gå efter at lave færre gode stykker indhold, der har format til at tiltrække sociale delinger og links.

Lav det første indhold først

First things first er et personligt udviklingsmantra, der basalt set handler om at prioritere din tid og din indsats på bedst mulig vis.

Dette kan du passende tage med over på den måde du arbejder med indhold på, så du prioriterer det vigtigste indhold først.

Derfor er det super vigtigt, at arbejde med en content plan, hvor du har fleksibiliteten til at opprioritere og nedprioritere indhold, som du tror mere eller mindre på.

Hvis vi kigger på et diagram med to akser:

 • X aksen er hvor meget tid du skal investere i at lave indholdet, hvor mange omkostninger du har med indholdet eller hvor svært det er at få lavet indholdet.
 • Y aksen er den værdi som indholdet kan skabe i form af forøget trafik eller øget konverteringsrate eller den besparelse du kan få ved at lave indholdet eksempelvis i lavere AdWords quality score.

I dette diagram skal du starte med at lave indhold øverst i venstre hjørne og arbejde dig ned mod højre. Du skal altså lokalisere det indhold, der er lettest enten at genoptimere eller bygge, som skaber højst muligt afkast. Afhængigt af hvor meget indhold du har eller skal bygge, vil du så nå længere ned i modellen.

For mig er en stor del af content planen benhård prioritering af dit arbejde. Det at fokusere på de rigtige stykker indhold er nøglen til at få succes, så du ikke spilder for lang tid på indholdsstykker, der ikke giver stor nok værdi.

Ofte er resurserne og tiden til at lave content marketing stærkt begrænset, og du når måske kun halvt ned i modellen herover. Og hvis du som de fleste andre baserer din content marketingstrategi på mavefornemmelser frem for data, kan du nemt komme til at lave indhold, der vil ligge under muligheder først. Dermed går du lige nu potentielt glip af de lavthængende frugter der ville være i at lave nyt indhold eller genoptimere gammelt.

Så kig på dit data og vælge den rigtige conent strategi igennem content planen.

En ting er strategi – en anden er eksekvering

Strategier og taktikker kan være nok så fine, men totalt ligegyldige, hvis du ikke evner at få eksekveret på dem. Derfor skal din content plan blive og være en aktiv del af dit content marketing arbejde. Hvordan du inkorporerer den afhænger af, hvor meget tid og hvor mange forskellige personer, der er ind over produktionen af content i din virksomhed, men grundlæggende har jeg et par tips til at få content planen mere i spil, end den måske er i dag.

Afsæt et fast 2 timers redaktionsmøde enten med dig selv eller med dit interessenter, der arbejder i virksomheden eller på websitet en gang om måneden. Her kan I opdatere content planen, herunder prioritere content der skal produceres eller sættes igang i løbet af måneden, udskyde de content elementer i ikke fik lavet og gennemgå nye datainputs fra forudlavede analyser af søgeord, social og links.

Hvis du har lavet en content plan for hele året, der ligger fast kan møderne i ligeså høj grad handle om, hvorvidt i følger planen for content produktion.

Hvis du arbejde med mange forskellige personer, der skal give inputs enten i form af forskellige afdelinger eller forskellige content producenter, så vil jeg anbefale enten at arbejde med et Google sheet, I kan refere til eller arbejde med Excel Onedrive, så der ikke kommer til at florere forskellige versioner af arket.

Når vi arbejder med vores content plan i Quisma har vi en content plan i Excel og så bliver selve projekterne håndteret i vores Podio space, hvor opgaver bliver uddellegeret og det meste kommunikation bliver lavet. Her bruger vi content planen til at lave strategien og Podio til selv eksekveringen.

Læs mere om at bygge din content plan

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (6 votes cast)
Sådan bygger du din content plan + excel template, 4.3 out of 5 based on 6 ratings
Spred god karma og del
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Ingen kommentarer endnu - vær den første

Du kan skrive den første kommentar

Skriv en kommentar

Venligst indtast navn Please enter an valid email address. Skriv venligst en besked

Gratis bog om søgeordsanalyse

Få den gratis +50 siders bog der gennemgår søgeordsanalysen fra formål til udførsel og til brug. Du tilmelder dig samtidigt nyhedsbrevetSøgeordsanalyse bog

Få hjælp mit bureau, s360

Til dagligt sidder jeg hos det digitale marketing bureau s360 som Head of SEO. Hvis du har behov for hjælp, er du mere end velkommen til at tage fat i os.

Du kan også læse mere om, hvordan vi hjælper med SEO, PPC, Konverteringsoptimering, Google Analytics eller nogle af vores andre digitale marketing ydelser