Tror du fejlagtigt også at links kommer naturligt?

Tror du fejlagtigt også at links kommer naturligt?

SEMaward nomineret 2014wizzi - kåret til et af de bedste blogindlægJeg er gået alle mine links igennem og kan konkludere at kun 13% af dem er opstået helt naturligt. Det er altså med andre ord kun 1 ud af 8 links jeg ikke selv har lavet på den ene eller anden måde. Tankevækkende! I dette indlæg får du et los i røven, hvis du tror dine produkter og dit indhold driver links og SEO af sig selv.

Der findes kun få naturlige danske links

Hvis du er en af de heldige, der automatisk har fået mange links ind til dit website naturligt uden selv at gøre noget, er du en sjælden race. Generelt er det danske marked meget småt, hvilket også gøre, at der ikke er ret mange hjemmesider sammenlignet med andre europæiske markeder, og i særdeleshed det amerikanske marked. Det gør, at når du har skrevet noget godt indhold, så er der også færre sider der vil linke til dig.
I Danmark oplever jeg, at links ofte bliver bygget igennem aktive handlinger – Altså linkbuilding. Der er kun få naturlige links i mine øjne på det danske marked, og ideen med at godt indhold automatisk driver naturlig links er en utopi.

Bevares, indhold kan skaffe indhold og i enkelte tilfælde kan indhold faktisk gå viralt. Men desværre ser jeg det så sjældent, at det ikke er noget man hverken skal gå efter eller forvente. I stedet skal man bruge indholdet til at lave linkbuilding!

Min linkanalyse viser kun 1 af 8 links er naturlige

Jeg har lavet en mindre analyse af min blogs linkprofil. Jeg har i første omgang forsøgt at kigge på hvor mange af mine links, der rent faktisk er naturlige. Kriterierne for at jeg selv havde bygget et links var som følgende: • Der var taget kontakt til en person for at få linket placeret • Der var blevet skrevet et indlæg eller en kommentar

Jeg havde gjort noget aktivt for at få linket I linkanalysen tilføjede jeg således en ekstra kolonne, og tjekkede hvert eneste link igennem for om jeg selv aktivt har lavet det eller ej. Det er her utroligt at se den klare overvægt af links jeg selv har bygget. Denne undersøgelse viste at hele 87 % af mine links var nogle jeg selv havde bygget. Der er i alt 377 links fordelt på 148 domæner. Af de 377 links har jeg bygget 328 selv. 49 er således naturligt opståede links, som følge af indhold.

Linkbuilding selv bygget

Det er der naturligvis en forklaring på og den er, at mange af mine links stammer fra kommentarer, hvor jeg med mit navn har kommenteret på en blog og derigennem fået links ud af det. Dette gør sig dels synlig i ankerteksterne og dels i den store andel af nofollow links, som jeg har ind til domænet.

Dofollow Nofollow linkanalyse

Herover har jeg trukket data ud, der viser fordelingen af nofollow og dofollow links overfor hinanden. Når andelen af nofollow links er så stor, så skyldes det at mange blogs automatisk sætter et rel nofollow tag på deres kommentarer for netop at undgå, at folk kommenterer for linkbuilding.

Når jeg til dagligt sidder med både store og små websites og analyserer på linkprofiler, og laver linkbuilding strategier så er det faktisk et generelt billede jeg kan se. I mange tilfælde overvægter andel af byggede links andelen af naturlige links. Med det i mente vil jeg sige, at mit tilfælde er ret ekstremt i forhold til naturlige links kontra byggede links. Jeg synes dog stadig, at det siger noget ganske centralt om linkbuilding.

Content Marketing erstatter ikke linkbuilding

Måske du er en af de mange der sværger til Content Marketing som det nye inden for digital og online markedsføring. Hvis du er, så har jeg et budskab til dig. Selvom du laver indholdsbaseret markedsføring og kæmper hver dag for at levere super godt indhold så skal du stadig lave linkbuilding.

Når jeg siger linkbuilding, så mener jeg i virkeligheden markedsføring af indholdet. Netop dette har jeg skrevet et blogindlæg om, hvor jeg giver 5 metoder til at få mere ud af sit indhold igennem markedsføring. Af disse punkter er linkbuilding helt centralt. Content Marketing og linkbuilding går her i virkeligheden hånd i hånd fordi Content Marketing i virkeligheden er linkbuilding med lidt ekstra formål.

dette indlæg får du forklaret hvorfor de fleste bloggere fejler ved at fokusere for meget på indhold kontra linkbuilding. Specielt behandler indlægget hvordan det at skrive indhold kun er 20 %, mens outreach og networking bør være 80 %. Det der er centralt ved det er, at de fleste fokusere på selve indholdet og det at skabe værdi i Content Marketing, men noget af det vigtigste rent faktisk er at bruge indholdet i linkbuilding, network og outreach. I mit indlæg om at få mere ud af indhold får du nogle tips til at få mere ud af dit indhold.

Linkbuilding forandrer sig

Det at bygge og skabe links er i forandring. Moz og Rand Fiskin har lavet et interessant indlæg om hvordan linkbuilding skifter fra at være linkbuilding over til at være linkearning. Indlægget hedder “The Death of Link Building and the Rebirth of Link Earning – Whiteboard Friday”, hvilket måske lige er til den melodramatiske side.

Når det er sagt så er der meget sandhed i det, fordi linkbuilding skifter i den grad fokus med en lang række penguin opdateringer fra Google, som straffer dårlige links.

Når linkbuilding forandrer sig så er det fordi, at du ikke længere blot kan bruge gænge linkbuildingtaktikker som linkkataloger, splogs og social bookmarking sites. Dette har Google med penguin opdateringer og bedre analyser af links og allokering af relevans og værdi gjort kål på.

Google kigger på en lange række parametre når den bedømmer links. Nogle af disse på det enkelte link er autoritet, trust, relevans og placering af linket. Ligeledes kigger Google overordnet på din linkprofil og bedømmer fordeling af autoritet, fordeling af ankertekster, type af links og vækst.

Dette betyder at du skal holde tungen lige i munden når du laver linkbuilding. Du skal gå efter de rigtige links, de relevante links fra autoritære og trustede sider.

6 trin til linkbuilding igennem indhold

Herunder har jeg vist dig måden hvorpå du kan finde linkmuligheder, der bliver mulige igennem indhold. Det er nemlig langt lettere at skaffe et link til noget indhold, der giver værdi end til eksempelvis en forside af en webshop. Når du gør det så tag gerne udgangspunkt i mit indlæg om linkprospecting og hvordan du finder sider, hvorfra du kan få links. Ud over det skal du bruge et backlink værktøj og her kan jeg anbefale Ahrefs.com eller det gratis monitorbacklinks.com.

 1. Find sider der linker ud. Det kan være blogs, informationssider, offentlige sider, fora, artikler etc.
 2. Analysér de sider der bliver linket til og deres indhold. Kig især efter kvalitet, data og indhold.
 3. Vælg de stykker indhold, der bliver linket til flere gange til der har en kvalitet som du kan slå
 4. Lav bedre indhold end dette indhold
 5. Tag kontakt til siderne, hvor du ønsker links og hør om muligheden for links
 6. Deltag i trådene, kommentér på artikler og blogs og henvis tilbage til dit endnu bedre indhold

Mere omkring linkbuilding kontra Content Marketing

Whiteboard Friday om netop dilemmaet Content Marketing vs linkbuilding http://moz.com/blog/seos-dilemma-link-building-vs-content-marketing-whiteboard-friday

Indlæg på SearchEngineland om hvorvidt linkbuild er en ting fra fortiden eller om den blot ændrer sig og til hvad: http://searchengineland.com/will-link-building-soon-be-a-thing-of-the-past-181790

Indlæg på marketingland om hvorfor godt indhold ikke kan stå alene og hvorfor linkbuilding stadig er enormt vigtigt: http://marketingland.com/content-marketing-link-building-obsolete-right-72567

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (8 votes cast)
Tror du fejlagtigt også at links kommer naturligt?, 4.6 out of 5 based on 8 ratings
Spred god karma og del
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

5 svar

 • Spændende analyse. Den kunne jeg godt finde på at gennemføre på mit eget site.

  Hvordan har du håndteret auto-genererede links som disse?
  webwiki.com/jacobworsoe.dk
  dom.ter.dk/?ip=94.231.107.65
  feedage.com/feeds/8761870/jacobworsoedk

  Du har jo ikke selv lavet dem, men de kan næppe kaldes naturlige 🙂

  Og hvordan med mange links fra samme domæne. Tæller de kun med en gang? Hvis man skriver en kommentar på en blog og kommer med i en widget i sidebaren over nyeste kommentarer, så kan man hurtigt få 500 links fra store sites og det vil også forvride analysen en del da redaktionelle links ikke kommer med i widgets og lignende.

  • Hej Jacob

   Tak

   Dem har jeg faktisk kaldt naturlige selvom jeg godt er klar over de nok slet ikke bør tælles med. Men de naturlige skulle jo have nogle også 🙂

   Jeg tæller et link per domæne. Det gjorde for lige at gøre det lidt lettere og hurtigere selvom man jo naturligvis godt kave begge ting eksempelvis fra en side som Amino.

   Når jeg laver linkanalyser plejer jeg enten at tage et enkelt link per domæne eller 5 for at holde det lidt mere simpelt i excel, når der laves pivottabeller og histogrammer.

   Du vil garanteret komme frem til det samme 🙂

 • Hej
  Når jeg måler backlinks på sites, vil jeg give dig ret i, at det er “uhyggeligt” få DK links der er.

  Derudover skal det tælles som “unikke” backlinks, hvilket i mine øjne betragtes, som kommende fra en unik IP adresse. Så du kan sagtens have 2000 backlinks, men kommer de kun fra 10 IP adresser, så har du, eller en anden spildt tiden.

  Min egen personlige mening er, at på dk domæner, og selvfølgeligt med de korrekte søgeord, Behøver du rent faktisk kun at “bygge” 10-30 gode “DANSKE” backlinks. og glem resten

  Resten er et spørgsmål om onsite optimering, samt hosting på en server, hvor du har adgang til at optimere loadspeed, jeg vil ikke komme med nærmere forklaringer på dette.

  Men Tjek, siderne enkeltvis her: https://developers.google.com/speed/pagespeed/

  Og har i ikke en Loadspeed over 80 – så har i et stykke arbejde foran jer 😉

 • Lige en tilføjelse, til tidligere kommentar.

  Når i måler backlinks, er der rent faktisk (pt.). ingen værktøjer der er nøjagtige og viser det totale/korrekte resultat.

  er der nogen der har et link til et bedre værktøj end dette ???

  openlinkprofiler.org

  • Hej Michael

   Du kan bruge Majestic, Ahrefs eller Link Research Tools – de er dog alle betalte versioner

Skriv en kommentar

Venligst indtast navn Please enter an valid email address. Skriv venligst en besked

Gratis bog om søgeordsanalyse

Få den gratis +50 siders bog der gennemgår søgeordsanalysen fra formål til udførsel og til brug. Du tilmelder dig samtidigt nyhedsbrevetSøgeordsanalyse bog

Få hjælp mit bureau, s360

Til dagligt sidder jeg hos det digitale marketing bureau s360 som Head of SEO. Hvis du har behov for hjælp, er du mere end velkommen til at tage fat i os.

Du kan også læse mere om, hvordan vi hjælper med SEO, PPC, Konverteringsoptimering, Google Analytics eller nogle af vores andre digitale marketing ydelser