Komfortzonen – kliché eller virkelighed?

Komfortzonen – kliché eller virkelighed?

Chris MacDonald siger det og vores egen B.S. Christiansen siger det – Kom ud af din komfortzone!

Men hvad er din komfortzon og hvorfor skal du ud af den?

Jeg har skrevet et indlæg på engelsk på RebelAcademy om netop komfortzonen kaldet Comfort Zone Clichés. Det indlæg har jeg her på min egen blog valgt at oversætte til dansk.

Komfortzone

Har du en drøm om at gøre noget ekstraordinært en dag? Det har mange af os, men desværre lykkedes det sjældent. Jeg tror på, at en af grundende er, at vi ofte sidder fast i vores komfortzone. Har du en drøm, du gerne vil forfølge, skal du derfor læse dette indlæg.

Ifølge Wikipedia er komfort zonen et adfærdsområde, hvor du ikke tager risisci og ikke føler dig bekymret. Det er således en mental tilstand, der gør, at du forblive i dine nuværende position af sikkerhed og tryghed.

Min personlige fortolkning er, at komfortzonen er det område, hvor du stopper med at sætte spørgsmålstegn ved hvad du laver og hvorfor du gør det. Det er her konventionel tænkning hersker, og du gør det du er vant til .

Er komfortzonen dårlig?

NEJ – fra mit perspektiv er din komfortzone din redning. Forstil dig, hvis din tur på arbejdet hver dag, var en opdagelsesrejse, hvor du ikke kendte turen på forhånd. Tænk hvis alle de ting du gør per automatik og vanemæssigt var noget du skulle gøre for første gang, hver gang.

Komfortzonen hjælper dig med at gøre disse ting som vaner uden at du skal tænke over dem og uden at du skal føle dig utryg og blive stresset. Komfortzonen er derfor i mine øjne en nødvendighed, der gør dit liv meget lettere.

Men hvorfor får vi så altid fyldt ørene med grunde til at komme ud af komfortzonen?

Som jeg ser det, er det eneste problem med komfortzonen, at du ikke udvider den ved at blive inden for den. Dette er skidt fordi de drømme og de mål, du har for dit liv, desværre mange gange ligger uden for komfortzonen. Når du holder dig inden for komfortzonen, vil du derfor aldrig kunne nå disse mål.

Min ide omkring komfortzonen er, at man udvide den ved at udfordre den. På et tidspunkt, hvor man har udvidet den tilstrækkeligt ved konstant udfordring, vil komfortzonen omfavne de drømme og de mål man havde og måske stadig har.

Lærer du udenfor komfortzonen?

Det at være udenfor komfortzonen er i mine øjne ikke en rar følelse eller noget rart sted at være. Jeg tror på, at din læring, kreativitet og generel tænkning nedsættes udenfor komfortzonen simpelthen fordi du føler dig truet og usikker på situationen. Har du lagt mærke til, at du ofte sveder, stresser og blier ufokuseret når du er uden for komfortzonen? Det føler jeg i hvert fald, at jeg bliver, og det fremmer ikke min læring, ydelse eller resultat.

Når jeg alligevel forsøger at skubbe mig selv udenfor komfortzonen så skyldes det, at jeg tror på, at man således udvider komfortzonen. Og når man udvider sin komfortzone ved at være uden for den, kommer zonen til at omfavne udfordringerne. På den måde kan man udvide sin komfortzone ved konstant at udfordre den. Omfavner komfortzonen de udfordringer man står overfor kan man lettere lære, man kan lettere yde og resultatet bliver bedre.

Tag ét skridt af gangen

Men hvad kan du bruge dette til? Personligt har jeg en drøm om at drive min virksomhed Hjort Smykker og e-scarf til noget stort. Jeg har en drøm om at designe, udvikle og sælge smykker på nettet og samtidig kunne leve af denne drøm. Men jeg ved at denne drøm ikke sker sådan uden videre. Min taktik er derfor konstant at udvikle mig selv ved at skubbe og udvide min komfortzone. Pointen er at jeg dermed lærer mere og forbedre mig og det jeg laver. Dermed øger jeg chancen for, at min drøm kan realiseres.

Eksempelvis har en af mine største udfordringer historisk set været andre mennesker. Det kan lyde banalt, men jeg har haft en frygt for at blive afvist af andre og fejle. Det er dog i situationer hvor jeg møder andre mennesker, præsenterer mit projekt, produkt og idé, at jeg bliver inspireret til næste skridt. Derfor har jeg forsøgt at skubbe mig selv ud over min komfortzone i forhold til andre mennesker. Der er stadig lang vej, og jeg har stadig en frygt for, hvad andre tænker om mig, men ikke desto mindre er jeg blevet langt bedre til at skabe relationer og netværk igennem de sidste par år.

Min ultimative pointe med dette er som følger: Hvis du har en drøm om at starte din egen virksomhed, så skal du starte med at tage de små skridt uden for din komfortzone. Du skal gøre dig selv bedre, mere sikker og udvide din komfortzone til også at omfavne din drøm.

Personligt tror jeg ikke på at store forandringsstrategier, diæter og lignende. I stedet tror jeg på at små konstante ændringer er bedre og mere konsistente for dig. Prøv eksempelvis at se nedenstående TED video. Her er jeg i hvert fald selv blevet inspireret af Matt Cutts. Matt forsøger sig med at gøre noget nyt i 30 dage af gangen, og selvom de 30 dage måske ikke ender med at vare mere end de 30 dage, så tror jeg på at de 30 dage trækker dig i en retning af det bedre.

Hvad er dine tanker omkring komfortzonen? – er det en kliché eller kan bevidstheden om den bruges til noget?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Komfortzonen - kliché eller virkelighed?, 5.0 out of 5 based on 5 ratings
Spred god karma og del
Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

3 svar

 • Hej Nikolaj
  Mål og drømme er for de flestes vedkommende ikke noget der sker i nuet, men er noget der skal ske i fremtiden. Måske har de fået en smagsprøve på det. Måske har de slet ikke har oplevet endnu, men har en forestilling om af det ville være spændende.

  Men som det kendte citat siger:
  “Hvis du gør, hvad du altid har gjort, vil du altid få, hvad du altid har fået.”

  Med andre ord så er du nød til at komme ud af komfortzonen hvis du vil opnå nye mål. Når jeg oplever det er svært at komme ud fokusere jeg i stedet på hvorfor jeg sat sat målet. Så bliver dét motivatoren for at komme ud af komfortzonen.

  De bedste hilsner
  Lars Skjoldby

 • Jeg er helt enig i dine betragtninger. Vores mål og drømme ligger altid lige uden for vores komfortzone, ellers havde vi jo opfyldt dem for længst og de ville ikke være mål og drømme længere. I min bog kan komfortzonen både udvides men også svinde ind. Jeg har set mennesker blive gradvist mere handlingslammet fordi komfortzonen ikke blev udfordret. Det der kunne udføres før, var “pludselig” uoverkommeligt.
  Jeg holder meget af udtrykket “den gule zone,” som er det området lige på den anden side af komfortzonen. Der er her vi får let svedige hænder, men handlingen er stadig realistisk at gøre i en kort periode og vi kan let komme tilbage til den trygge grønne zone. Regelmæssige gule besøg er med til at udvide komfortzonen og give mere plads til at manøvrere

  Hilsen

  Christina

 • Hej Nikolaj.

  Tak for et godt blogindlæg.
  Jeg er ikke helt enig med dig, når du skriver: “Hvis du har en drøm om at starte din egen virksomhed, så skal du starte med at tage de små skridt uden for din komfortzone.”

  I mit arbejde ser jeg gang på gang, hvordan folk er mislykkedes ved kun at tage små skridt ud af deres komfortzone. Jeg siger ikke, at det ikke kan lykkes ved at tage de små skridt, men min erfaring er den, at en person først rykker ud af deres komfortzone og får de resultater, de ønsker sig, når de er villige til at tage den risiko, der er forbundet med at gøre det, de gerne vil.

  Mit råd er derfor: Bliv afklaret omkring konsekvenserne ved at kaste dig i det, du gerne vil, og tag derefter et STORT skridt ud af komfortzonen… Når du gør det, er det måske lidt farligt i starten, men… det er det hele værd.

Skriv en kommentar

Venligst indtast navn Please enter an valid email address. Skriv venligst en besked

Gratis bog om søgeordsanalyse

Få den gratis +50 siders bog der gennemgår søgeordsanalysen fra formål til udførsel og til brug. Du tilmelder dig samtidigt nyhedsbrevetSøgeordsanalyse bog

Få hjælp mit bureau, s360

Til dagligt sidder jeg hos det digitale marketing bureau s360 som Head of SEO. Hvis du har behov for hjælp, er du mere end velkommen til at tage fat i os.

Du kan også læse mere om, hvordan vi hjælper med SEO, PPC, Konverteringsoptimering, Google Analytics eller nogle af vores andre digitale marketing ydelser